Wat laat jij achter?

Allah is de schepper van de algehele schepping en zo ook de schepper van het leven na de dood. De dood is geen eindbestemming. Jouw eindbestemming hangt af van de daden die jij in dit leven hebt verricht.

Degene Die de dood en het leven heeft geschapen om jullie te beproeven, (en te tonen) wie van jullie de beste daden verricht. [Surah Al-Mulk, vers 2]

Allah heeft ons geschapen met onze eigen wil.  Met onze eigen wil maken wij dagelijks beslissingen en hebben wij de vrije keus om te kiezen welke daden wij verrichten. Men is geneigd om vaak stil te staan bij de wereldse doelen die zij voor ogen hebben. Zoals het behalen van een specifieke diploma, het hebben van een droombaan, het verdienen van geld, het stichten van een gezin met een droomman of doomvrouw. In alle drukte zijn we vaak vergeten wat er echt toe doet, wat het allerbelangrijkste is, namelijk onze einddoel.

 “En Ik (Allah) heb de djinn en de mens slechts geschapen om Mij (Alleen) te aanbidden.”

(Soerat adh-Dhaariyaat, vers 56)

De mens heeft maar een hoofddoel in dit leven en dat is het aanbidden van Allah. Welke daden zul jij achterlaten die in overeenstemming komen met deze doel? Probeer je het moment in te beelden dat je leven voorbij is, zie het aan je voorbij flitsen. Wat gebeurt er op dat moment in je hoofd? Kijk jij met spijt terug? Komen deze daden in overeenstemming met de tevredenheid van Allah? Ben jij goed geweest tegen de mensen? Ben jij correct omgegaan met het gebed? Heb jij je ouders goed behandeld? Heb je vergiffenis gevraagd aan de mensen die je hebt gekwetst? Op dat moment zul je niet denken aan alle wereldse doelen die je hebt behaald zoals bijvoorbeeld het geld dat je hebt opgespaard. Het enige wat je meeneemt zijn jouw daden.

Een groot voorbeeld van een van deze daden is doorlopende liefdadigheid. De beloning gaat namelijk door zelfs nadat jij bent overleden.

Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah heeft gezegd: “De goede daden die een gelovige na zijn dood zullen bereiken, zijn: “Kennis die hij heeft opgedaan en heeft verspreid; een rechtschapen zoon die hij achterlaat; een exemplaar van de Koran die hij achterlaat als nalatenschap; een moskee die hij heeft gebouwd; een huis dat hij heeft gebouwd voor reizigers; een kanaal dat hij heeft gegraven; of liefdadigheid die hij tijdens zijn leven in goede gezondheid heeft gegeven.”

(Ibn Maadjah; Hasan verklaard door Sheikh al-Albaanie)

 

De dood is niet te vermijden en zal iedereen treffen.

Allah zegt in de Quran:

Waar jullie je ook bevinden, de dood zal jullie bereikenal waren jullie in versterkte kastelen[Surah An-Nisa, vers 78]

Je weet nooit wanneer de dood jou zal treffen. Daarom dienen wij onze kansen te grijpen en naast de wereldse doelen ons vooral te focussen op de doelen die verandering zullen brengen voor onze eindbestemming.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.