Het slachten van een offerdier behoort tot de zichtbare Islamitische rituelen en is een geweldige aanbidding. Daarom is het belangrijk voor de moslim om ook in dit geval te voldoen aan de twee hoofdvoorwaarden die gelden voor elke aanbidding, namelijk: het hebben van een zuivere intentie omwille van Allaah, en het navolgen van de Profeet Mohammad ﷺ in de uitvoering van deze aanbidding.

Om de regelgevingen met betrekking tot het offerdier zo helder mogelijk over te brengen, heb ik ze in de vorm van vraag en antwoord gegoten.

1) Wat is een offerdier (أضحية) eigenlijk?

In dit geval verstaan we onder het offerdier (أضحية): de veedieren die op de dagen van het offerfeest worden geslacht met de bedoeling om dichterbij Allaah te komen. Veedieren omvatten kamelen, rundvee, schapen en geiten.

2) Is het verplicht om een offerdier te slachten?

Het slachten van een offerdier wordt sterk aanbevolen, maar is niet verplicht.

3) Is het toegestaan om een kip of konijn als offerdier te slachten?

De enige diersoorten die voldoen als offer zijn veedieren (kamelen, rundvee, schapen en geiten). Alle andere dieren worden niet aangemerkt als een offer in dit geval.

4) Is het toegestaan om gezamenlijk één offerdier te slachten?
Dat hangt ervan af. Als het offer een schaap of een geit is, dan is dit niet toegestaan. Eén schaap of geit voldoet namens één gezin.
Als het offer echter een kameel of rund is, dan mag dat namens zeven gezinnen geslacht worden.

5) Aan welke voorwaarden moet het offerdier voldoen?

A. Ras: het moet behoren tot een ras van de veedieren, dus een kameel, rund, geit of schaap.

B. Leeftijd: het moet voldoen aan een minimale leeftijd, afhankelijk van het ras. Een kameel moet minimaal vijf jaar oud zijn. Een rund minimaal twee jaar. Een geit minimaal een jaar. En een schaap minimaal zes maanden.

C. Gebreken: het offerdier moet vrij zijn van een viertal gebreken, namelijk:
* Zichtbare blindheid aan een oog.
* Zichtbare ziekte.
* Zichtbare mankheid.
* Zichtbare vermagering.

Logischerwijs moet het offerdier vrij zijn van alle overige gebreken die erger zijn dan de vier genoemde.

D. Tijdstip: het offerdier dient geslacht te worden binnen de daarvoor aangewezen tijd. Deze tijd gaat in na het 3ied-gebed op de dag van het offerfeest, en eindigt met zonsondergang van de dertiende dag van dhul-hidjah. Met andere woorden: dit jaar kan men zijn offerdier slachten vanaf het 3ied-gebed op vrijdag 31 juli tot aan zonsondergang op maandag 3 augustus 2020.

In het volgende bericht bespreken we - met de Wil van Allaah - een aantal andere belangrijke zaken die betrekking hebben op het slachten van het offerdier.

6) Is het toegestaan om één offerdier te slachten namens meerdere personen?

Dat hangt ervan af. Als het offerdier een geit of schaap is, dan mag het slechts namens één gezin geslacht worden. Als het echter een kameel of rund is, dan mag het namens zeven gezinnen geslacht worden.

7) Moet degene die het offerdier slacht nog wat zeggen bij het slachten?

Het is heel belangrijk dat degene die het offerdier slacht de Naam van Allaah uitspreekt bij het slachten door ‘Bismillaah’ te zeggen.

Als men wil, dan is het aanbevolen om ook het volgende te zeggen:

بسم الله، والله أكبر، اللهمّ هذا منك ولك، اللهمّ تقبّل منّي

‘Bismillaah, wallaahu Akbar, Allaahumma haadha minka wa lak, Allaahumma taqabbal minnie.’

Wat betekent: In de Naam van Allaah, en Allaah is de Grootste. O Allaah dit (offerdier) is (een gunst) bij U vandaan, en is (met een zuivere intentie geslacht) voor U. O Allaah accepteer het van mij.

8) Zijn er andere zaken waar degene die het offerdier slacht rekening mee moet houden?

Men moet tijdens het slachten de algemene Islamitische richtlijnen met betrekking tot het slachten in acht nemen, zoals:

A. Het gebruiken van een vlijmscherp mes.
B. Zachtaardig omgaan met het offerdier door bijvoorbeeld het mes niet in haar zicht te slijpen, haar niet te slachten in het bijzijn van andere offerdieren, en haar niet hardhandig te behandelen.
C. Het gezicht van het offerdier naar de gebedsrichting wenden.
D. Het offerdier binnen de voorgeschreven tijd slachten (tijdens de dag van het offerfeest en de drie dagen daarna).
E. Het is van de Soennah voor degene die slacht om op de dag van het offerfeest niets te eten, totdat hij eet van zijn offerdier.

9) Mag ik een deel van mijn offerdier weggeven?

Het is aanbevolen dat men een deel van zijn offerdier opeet, een deel als aalmoes schenkt, en een deel weggeeft aan zijn buren, familie en bezoek.

Ik denk dat hiermee de voornaamste regels over het offerdier en het slachten ervan zijn besproken. Moge Allaah de Verhevene dit geweldige ritueel voor ons allen vergemakkelijken, en moge Hij het van ons accepteren.


-Mohamed Bendaoud-