Mag een vrouw nagellak aanbrengen?

Gepubliceerd op 11 juni 2020 om 16:19

Shaykh Sa’d Ibn Naasir Ash-Shathrie حفظه الله zei hierover het volgende:

Het aanbrengen van nagellak kan verricht worden door een vrouw die vanwege haar periode niet bidt en daarin bevindt zich geen probleem.

En ook kan de vrouw die de rituele wassing al verricht heeft nagellak aanbrengen en daarmee bidden en daarin bevindt zich ook geen probleem.

En een vrouw kan het aanbrengen en wanneer vervolgens de tijd voor de rituele wassing aanbreekt de nagellak verwijdert met een product, dan heeft dit geen invloed op het gebed en de rituele wassing.

Maar als de vrouw dit aanbrengt is het niet toegestaan om daarmee de rituele wassing te verrichten. Ze moet het verwijderen omdat het het water verhindert van de nagel en het is islamitisch verplicht dat het water iedere deel van het hand bereikt en daarbij behoren ook de nagels.


Voetnoot: Men dient wel rekening te houden met het feit dat het voor de vrouw niet is toegestaan om dit aan vreemde mannen te laten zien.


Shaykh Aḥmad Sayr al-Mubārikī[1] (lid van Het Permanente Comité voor Islamitisch Onderzoek en Fatāwā) werd het volgende gevraagd:

Vraag:

Ik ben een jonge vrouw uit Marokko. Ik wil vragen of mijn gebed geldig is omdat ik mijn nagels heb gelakt en vervolgens wuḍūʾ heb verricht.

Antwoord:

Het lakken van de nagels wat ook wel nagellak wordt genoemd, heeft een substantie wat het water tegenhoudt om de nagels te bereiken. Het is een verplichting bij het verrichten van de wuḍūʾ[2] en ghusl[3] dat het water alle delen van het lichaam bereikt. Baserend hierop is het een verplichting om het te verwijderen bij het verrichten van wuḍūʾ en ghusl.

Wat betreft het aanbrengen van nagellak na het verrichten van wuḍūʾ en het verrichten van het gebed ermee, dit is toegestaan en haar gebed is geldig.

En Allah weet het beter.

Bron: Fatāwā nūr ʿalā ad-darb vanaf min. 4:10. Beluister de audio hieronder.
Vertaling: Yūsuf Abū Ṣafiyya


[1]Voetnoot vertaler: Shaykh Ṣāliḥ al-Leḥiydān werd gevraagd over welke geleerden hij adviseerde om naar terug te keren. Hij noemde de volgende vier op:
– Shaykh Ṣāliḥ b. Fawzān al-Fawzān
– Shaykh ʿAbdul-ʿAzīz Āl as-Shaykh
– Shaykh Aḥmad Sayr al-Mubārikī
– Shaykh ʿAbdul-ʿAzīz ar-Rājihī

Reactie plaatsen

Reacties

Doua
4 jaar geleden

Salam dankjewel voor deze goude tip!!

Abdel
2 jaar geleden

Salam

Mag mijn dochter vanaf haar 12 jaar naar buiten met haar nagellak op haar nagels ?

de vreemde
2 jaar geleden

dit is absolute onzin.

alles spreekt zich tegen

jullie vrouwen weten heel goed dat je nagelak niet binnen enkele seconden weg krijgt dus ik geloof niet dat jullie voor elke wudhu nagelak weghalen en daarna trg aanbrengen dit zou ook verspilling zijn van het naast dat het totaal niet te doen is. naast dat mag je wel nagelak doen maar andere mannen mogen het niet zien huhh??? vrouwen doen nagelak en laten het zo tot ze andere kleur nagelak willen dus sompel weg HET IS HARAM gwn niet doen henna is geen probleem maar niet die cosmetica onzin. tegenwoordig heb je geleerden die onzin praten sorry. de profeet sws waarschuwde ons hierover en bovendien het past echt niet bij een moslima het past alleen bij een wijf die zich wil opmaken voor deze wereldse leven dat haar niets te bieden heeft

abdu
2 jaar geleden

De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft de vrouwen toegestaan om de Moskee te bezoeken, maar dan mogen ze niet geparfumeerd zijn.

Dr. Salih Al-Fawzaan zegt hiervoor dat parfum mannen aantrekt tot vrouwen, en het daarom verboden is buitenshuis voor de vrouw. Hetzelfde geld voor andere vormen van jezelf verfraaien/versieren waardoor er Fitnah kan ontstaan, zoals bijvoorbeeld het aantrekken van aantrekkelijke kleding, juwelen en andere versiersels.

Zolang de vrouw zichzelf dus aantrekkelijker gemaakt heeft door middel van make-up of kleding etc. dan mag zij de deur niet uit, want deze vorm van zichzelf mooier maken is enkel bestemd voor haar man. Als zij de deur uitgaat moet ze er gewoon ''normaal'' uitzien, dus geen verfraaiing van haar uiterlijk.

Voor zover ik het weet is nagellak een vorm van jezelf ''aantrekkelijker'' maken en valt dus onder hetzelfde verbod.

salma
8 maanden geleden

ik ben 13 mag ik dus nagellak dragen

Hati
4 maanden geleden

En halal nagellak, ik draag dat wel.